Vi vann och vi syns

Fenomenet att synliggöra goda exempel, och att skapa känslan av att vara bäst, är betydelsefulla. Därför skapade Malmö Ideella tre priser inom område som inte fanns i Malmö. Det uppfinningsrika med att stadens föreningsliv dessutom utser aktör inom offentlig sektor som bäst för den idéburna sektorn är utmanande och visar på kraft av föreningslivet. I de flesta fallen är det offentlig aktör som premierar förening, och det är bra, men i Malmö är det allt som oftast föreningsstruktur som premierar andra inom föreningslivet omfattade verksamheter.

Det tar flera år av förberedelse och fram regelverk som synliggör avgränsade delar av den goda kraften. I Malmö finns många olika områden som premieras; årets förening, årets eldsjäl, årets miljöpris, årets projekt, årets idrottskvinna, årets nya förening, årets junior och you name it. Finns det något som saknas? Förmodligen! En lucka täpps nu av civilsamhällespodden med hyllande av den osynliga formalian, ex årets revisor, årets stadgerevidering, med flera.

Finns det en lucka, ta initiativet och stifta nytt pris i ämnet!

Hur kan en utmärkelse hylla fler än vinnaren. På galan ”Hjärtat av Malmö” upplever vi tanken som blir verklighet. Varje klass har tre vinnaren där en får ett omnämnande. Vi ställer oss upp och hyllar ett lysande exempel med engagemang. Malmö Ideella vill också synliggöra fler än vinnaren med flera entusiastiska pitchar av finalisterna. Finns tid och resurser så kommer det ske i framtiden.

De nominerade är…. ord vi alla känner till och det fina med det är att fler synliggörs än vinnaren!

En vinnare ska utses. Det går inte att alla vinner. När föreningslivet själva är juryn som utser vinnaren, så kan det ge signaler till de många som inte vinner. Alla är bra, men en vinner. Vinnaren är bäst utifrån det underlag som juryn tar besluta kring. Vi kan alla bli bättre med att lämna in nomineringsunderlag som har hög kvalité. KC Malmö kanske i framtiden tar initiativ med att skapa neutrala möten mellan de många jurys som finns i Malmö, för att byta erfarenheter mellan varandra.

Avgörande för alla priser är få in nomineringar. Det finns två sätt antingen via juryn eller via en större grupp nära juryn. Eller så kan man öppna upp och få alla att nominera. De två sätten har sina fördelar och baksidor. Expertis och engagemang i kombination är kanske det optimala.

Välkommen och nominera till tre av Malmös många priser.

Årets föreningsinsats för Malmö
Priset tilldelas aktör inom den idéburna sektorn som under året bidragit till Malmös sociala hållbarhet på ett fungerande och kreativt sätt.

Årets nya förening
Priset tilldelas aktör inom den idéburna sektorn som bildats de senaste fem åren och som under verksamhetsåret utmärkt sig och sin verksamhet inspirerande med fokus på interndemokrati, verksamhetsutveckling eller samhälleligt engagemang.

Årets insats för Malmös idéburna sektor
Priset tilldelas en förvaltning, myndighet, enskild tjänsteperson/politiker eller privatperson som på ett föredömligt sätt gjort skillnad för den idéburna sektorn under året.

Nomineringen öppnas i och med detta nyhetsbrev på länken https://goo.gl/6musZ7